Ultralyd av bryster og armhuler

Ultralyd av bryster og armhuler

Ultralyd avbrystene og armhulene er en enkel, smertefri og svært effektiv undersøkelse somkan bidra til tidlig oppdagelse av brystkreft. Denne metoden, som benytterlydbølger i stedet for stråling, er trygg og spesielt nyttig for kvinner medtett kjertelvev eller brystimplantater, der andre metoder som mammografi kanvære mindre nøyaktige. Tidlig diagnose kan redde liv, og ultralyd er et viktigverktøy for å sikre at du får den hjelpen du trenger i tide.

Hvorfor ultralyder viktig for tidlig oppdagelse

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, men tidlig oppdagelse kan utgjøre en enorm forskjell for behandlingsmulighetene og prognosen. Selv om de fleste kuler og forandringer i brystet er godartede, er det viktig å få dem sjekket. Ultralyd kan oppdage endringer i brystvevet som kanskje ikke er merkbare ved selv undersøkelser eller synlige på mammografi, spesielt hos kvinner med tettere brystvev.

En trygg og strålefri undersøkelse

Mange kvinner bekymrer seg for eksponering for stråling, spesielt ved gjentatte røntgenundersøkelser som mammografi. Ultralyd er et stråle fritt alternativ som ikke utsetter deg for noen form for skadelige stråler. Dette gjør ultralyd tilet trygt valg, spesielt for yngre kvinner eller kvinner som har behov for hyppigere kontroller på grunn av høy risiko for brystkreft. Trygg Helsesjekk anbefaler alle kvinner mellom 50 og 70 år å delta i det offentlige mammografi programmet.

Ultralyd som et viktig supplement til mammografi

For kvinner som deltar i det offentlige mammografi programmet, spesielt de mellom 50 og 70 år, er ultralyd et viktig supplement. Mammografi kan noen ganger ha utfordringer med å oppdage kuler eller forandringer hos kvinner med tett kjertelvev.Ultralyd gir en mer nøyaktig vurdering av brystvevet og kan oppdage forandringer tidligere enn mammografi alene. I tillegg gir ultralyd et klart bilde av lymfeknutene i armhulene, som ikke er synlige ved mammografi.

Forebyggendetiltak for kvinner i alle aldre

Selv om risikoenfor brystkreft øker med alderen, er det viktig for kvinner i alle aldre å taforholdsregler. Regelmessige brystundersøkelser, inkludert ultralyd, kan bidratil å fange opp eventuelle forandringer i tidlig fase, lenge før symptomeroppstår. Dette gjelder spesielt for kvinner med risikofaktorer somfamiliehistorie med brystkreft.

Når bør du vurdereen ultralyd?

Hvis du har merketen ny kul, uvanlige endringer i brystene, eller hvis du har brystimplantater,bør du vurdere en ultralyd. Mammografi alene kan lettere overse kreft i brysterdersom du har brystimplantater. Ultralyd av bryster er også anbefalt som en del av en rutinemessighelsesjekk, uansett om du har symptomer eller ikke. Tidlig diagnose økersjansene for vellykket behandling betydelig.

Kunne du trengt deg en helsesjekk? Konsultasjonen inkluderer en grundig ultralydundersøkelse av organer og pulsårene i kroppen. Med kort ventetid og uten henvisning, slik at du kan få hjelp fra våre erfarne radiologer allerede i dag.

Oppsummering

Ultralyd avbrystene og armhulene er en trygg, smertefri og strålefri metode som kan reddeliv gjennom tidlig oppdagelse av brystkreft. Det er et viktig supplement tilmammografi, spesielt for kvinner med tett brystvev eller brystimplantater, oggir en grundig oversikt over både brystvev og lymfeknuter. Vurder regelmessigebrystundersøkelser for å øke sjansen for tidlig oppdagelse, og ta kontroll overdin helse.

Farhan Anwar
Legespesialist i radiologi, medisinsk ansvarlig i klinikken

En grundig helsesjekk med ultralyd

Helsekontroll med ultralyd er en grundig og oversiktlig undersøkelse av de viktigste organene og blodårene i kroppen (Se listen nedenfor). Undersøkelsen utføres av spesialist i radiologi (røntgenlege) med spesielt mye erfaring innen ultralyd. Vi undersøker:
Hovedpulsårer i halsen, magen & lysken
Halsen
Lymfeknuter
Bryst & armhuler
Bukspyttkjertelen
Lever
Galleblære
Nyrer & urinblære
Urinveier & Urinblære
Tarmen
Testikler
Livmor og eggstokker
Kuler
Skjoldbruskkjertelen
Les mer ->