Hvorfor du bør ta en ultralydundersøkelse av bukaorta

Hvorfor du bør ta en ultralydundersøkelse av bukaorta

Aorta er kroppens hovedpulsåre og har en avgjørende funksjon ved å frakte oksygenrikt blod fra hjertet til resten av kroppen. Den delen av aorta som går gjennom mageregionen, kjent som bukaorta, kan hos enkelte utvide seg med alderen. Denne tilstanden, kalt aortaaneurisme, kan være farlig, spesielt hvis blodåren utvider seg nok til å sprekke. For å oppdage eller utelukke slike utvidelser er ultralyd en av de sikreste og mest effektive metodene.

REKLAME: Denne undersøkelsen inngår i den omfattende ultralydundersøkelsen “Trygg helsesjekk”. Bestill her!

Aortaaneurisme – en skjult fare

Aortaaneurisme utvikler seg ofte uten symptomer, og mange er uvitende om tilstanden før det er for sent. Når aneurismet øker i størrelse, øker risikoen for at blodåren kan sprekke, noe som er en livstruende situasjon. Det skremmende er at denne tilstanden kan utvikle seg sakte over mange år uten å gi noen form for varselsignal. Det er derfor det er viktig å være proaktiv. En enkel ultralydundersøkelse kan avdekke aneurismer i tide, og tidlig diagnose er nøkkelen til å forhindre alvorlige komplikasjoner.

Trygg og effektiv diagnose

Ultralyd av bukaorta er en rask, smertefri og helt trygg undersøkelse som gir nøyaktige resultater uten bruk av stråling. Denne ikke-invasive metoden gjør det mulig å få et klart bilde av tilstanden til bukaorta og kan tidlig avdekke enhver utvidelse, selv før det gir symptomer.

Hvem bør ta en ultralyd av bukaorta?

Risikoen for aortaaneurisme øker med alderen, og er spesielt høy blant menn over 65 år, samt de med risikofaktorer som høyt blodtrykk, røyking eller familiehistorie med aneurismer. Om du faller inn i en av disse gruppene, bør du sterkt vurdere en ultralydundersøkelse for å sikre at alt er som det skal være. Selv om du er langt under 65 år, kan det være lurt å ta en ultralyd for å fange opp eventuelle utvidelser av bukaorta tidlig. Ultralyd av bukaorta kan også avdekke andre tilstander som krever videre oppfølging.

Forebygging redder liv

Tidlig oppdagelse av et aortaaneurisme kan forhindre at tilstanden blir livstruende ved å behandle det tidsnok. Ved å ta en ultralyd av bukaorta kan du få ro i sjelen, vite at hovedpulsåren din er i god tilstand, eller at du får nødvendig oppfølging hvis noe skulle oppdages. Vi henviser alltid videre ved behov. Ikke vent på symptomer, ta kontroll over helsen din nå.

Oppsummering

Ultralyd av bukaorta er en trygg, enkel og effektiv metode for å overvåke tilstanden til kroppens hovedpulsåre i buken. Denne undersøkelsen kan redde liv ved å oppdage aortaaneurismer før de gir symptomer. En ultralydundersøkelse kan gi deg trygghet og bidra til å forhindre alvorlige komplikasjoner. Vurder en ultralydundersøkelse i dag for å sikre at alt er som det skal være.

Farhan Anwar
Legespesialist i radiologi, medisinsk ansvarlig i klinikken

En grundig helsesjekk med ultralyd

Helsekontroll med ultralyd er en grundig og oversiktlig undersøkelse av de viktigste organene og blodårene i kroppen (Se listen nedenfor). Undersøkelsen utføres av spesialist i radiologi (røntgenlege) med spesielt mye erfaring innen ultralyd. Vi undersøker:
Hovedpulsårer i halsen, magen & lysken
Halsen
Lymfeknuter
Bryst & armhuler
Bukspyttkjertelen
Lever
Galleblære
Nyrer & urinblære
Urinveier & Urinblære
Tarmen
Testikler
Livmor og eggstokker
Kuler
Skjoldbruskkjertelen
Les mer ->