Ultralyd av skjoldbruskkjertelen – hvorfor det er viktig

Ultralyd av skjoldbruskkjertelen – hvorfor det er viktig

Ultralyd av skjoldbruskkjertelen er en trygg og presis metode for å evaluere strukturelle endringer i denne viktige hormonproduserende kjertelen, uten bruk av skadelig stråling. Denne undersøkelsen er spesielt nyttig for å identifisere avvik som knuter, betennelser eller endringer i størrelsen, noe som kan være avgjørende for å forstå hvorfor stoffskiftet ditt ikke fungerer som det skal.

Kunne du trengt deg en helsesjekk? Konsultasjonen inkluderer en grundig ultralydundersøkelse av organer og pulsårene i kroppen. Med kort ventetid og uten henvisning, slik at du kan få hjelp fra våre erfarne radiologer allerede i dag.

Hvorfor ultralyd av skjoldbruskkjertelen?

Skjoldbruskkjertelen, også kjent som thyroidea, produserer hormonene T3 og T4, som regulerer kroppens stoffskifte og påvirker en lang rekke funksjoner, fra energiomsetning til fordøyelse. Når noe er galt med denne kjertelen, kan det påvirke helsen din på mange måter. Symptomer som tretthet, vektøkning, treg fordøyelse og tørt hår kan indikere lavt stoffskifte (hypotyreose), en tilstand som ofte rammer kvinner og øker med alderen. Selv om blodprøver brukes for å stille diagnosen, gir ultralyd viktig informasjon om skjoldbruskkjertelens fysiske tilstand, som kan være avgjørende for riktig behandling.

Ultralyd for å oppdage knuter og struma

Struma, eller forstørret skjoldbruskkjertel, er en annen vanlig tilstand som kan ha flere årsaker, inkludert knuter, betennelse eller, i sjeldne tilfeller, kreft. Knuter i skjoldbruskkjertelen er vanlige, og selv om de fleste er ufarlige, kan enkelte knuter kreve videre utredning dersom de forårsaker symptomer som svelgevansker, heshet eller ubehag. Ultralyd er en rask og smertefri måte å få en nøyaktig oversikt over kjertelens størrelse, struktur og eventuelle forandringer, noe som kan bidra til å avklare om videre undersøkelser eller behandling er nødvendig.

Skjoldbruskkjertelen - hvordan påvirker den stoffskiftet?

Tidlig oppdagelse kan forebygge alvorlige komplikasjoner

Ved å ta en ultralyd av skjoldbruskkjertelen kan du tidlig oppdage tilstander som kan kreve oppfølging, og dermed unngå potensielle komplikasjoner. Selv om kreft i skjoldbruskkjertelen er relativt sjeldent, er det viktig å avdekke eventuelle mistenkelige knuter i tide.

Når bør du vurdere en ultralydundersøkelse?

Dersom du har symptomer på ubalanse i stoffskiftet, en kul på halsen, eller en kjent forstørrelse av skjoldbruskkjertelen, bør du vurdere en ultralyd. Det er en enkel, rask og smertefri prosedyre som gir viktig informasjon om skjoldbruskkjertelens tilstand. I tilfeller der blodprøver viser unormale verdier, eller hvis du opplever symptomer på lavt eller høyt stoffskifte, kan ultralyd være avgjørende for å få en fullstendig forståelse av tilstanden din.

Sammenhengen mellom ultralyd og trygghet

Ved å gjennomføre en ultralyd av skjoldbruskkjertelen kan du få klarhet og trygghet i forhold til eventuelle uregelmessigheter i stoffskiftet eller andre plager. Tidlig oppdagelse og korrekt diagnose øker mulighetene for vellykket behandling og forbedret livskvalitet.

Ultralyd av skjoldbruskkjertelen kan gi deg svaret du trenger for å forstå og håndtere tilstanden din.

*) Knuter i skjoldbruskkjertelen vurderes kun dersom de gir symptomer. Dette er fordi forskning har vist at det ikke er fordelaktig for pasienten å gå videre i diagnostikk av knuter i skjoldbruskkjertelen med finnålsbiopsi, dersom de ikke er symptomgivende.

Farhan Anwar
Legespesialist i radiologi, medisinsk ansvarlig i klinikken

En grundig helsesjekk med ultralyd

Helsekontroll med ultralyd er en grundig og oversiktlig undersøkelse av de viktigste organene og blodårene i kroppen (Se listen nedenfor). Undersøkelsen utføres av spesialist i radiologi (røntgenlege) med spesielt mye erfaring innen ultralyd. Vi undersøker:
Hovedpulsårer i halsen, magen & lysken
Halsen
Lymfeknuter
Bryst & armhuler
Bukspyttkjertelen
Lever
Galleblære
Nyrer & urinblære
Urinveier & Urinblære
Tarmen
Testikler
Livmor og eggstokker
Kuler
Skjoldbruskkjertelen
Les mer ->